Bli medlem- ditt stöd behövs!

Du kan stödja Fredens Oas genom att bli medlem i den svenska vänföreningen

250 kr/år vuxen

400 kr/år familj

25 kr/år student

Bankgiro 0383-3977

Swish 123 025 00 43

 Anmäl din e-postadress för att få medlemsbladet.  

Anmälan gör du till info@fredensoas.se eller fyll i nedanstående formulär.

Din medlemsavgift bidrar till att göra skillnad och till att stärka arbetet för fredlig samexistens i en konfliktfylld region.

Medlemsavgifterna och gåvorna till vänföreningen går uteslutande till grundskolan och Skolan för Fred.

Som medlem får du nyhetsbrev flera gånger varje år om vad som händer i Fredens Oas och du inbjuds att delta i föreningens arrangemang.

Ekonomiska bidrag

Fredens Oas är i stort behov av pengar, särskilt sedan både den israeliska regeringen och de regionala myndigheterna dragit ner på bidragen, både till lärarna och till transportkostnaderna för de barn som kommer från byar i närheten.

Alla ekonomiska bidrag är välkomna. Flera kyrkor bidrar med pengar som samlats in vid kollekt, även Stiftelsen Folke Bernadottes minne har bidragit.


Om Fredens Oas

Fredens Oas är namnet på en by i Israel som grundades 1972 och där judar och palestinier lever i självvald och fredlig samexistens. Fredens Oas finns mitt i konflikternas Israel och har fått namnet Neve Shalom på hebreiska, Wahat al-Salam på arabiska - NSWAS och på svenska Fredens Oas.
Skolan för Fred är en kurs- och seminarieverksamhet som startade 1979 med syftet att utveckla deltagarnas medvetenhet om konflikter och deras egen roll i konflikterna samt att främja kommunikation och förståelse genom samarbete. Skolan för Fred driver ett stort antal projekt som sammanför ungdomar och vuxna från Israel och Västbanken. Till exempel ordnas kurser i konfliktlösning för ungdomar. Fram till 2018 har 65 000 tonåringar, vuxna, politiker och beslutsfattare tagit del av aktiviteterna.

Här bor judar och palestinier frivilligt tillsammans och arbetar för ökad förståelse mellan de båda folken. Fredens Oas invånare arbetar för att skapa en miljö där man lever i respekt för varandras kultur och samtidigt bevarar sin egen. Muslimska, kristna och judiska högtider och fester firas i en unik multikulturell och tvåspråkig miljö.

Här går barnen i en gemensam grundskola. Undervisningen sker på både hebreiska och arabiska. Barnen i skolan kommer förutom från byn också från ett tjugotal byar och samhällen i regionen - vilket är unikt i Israel. Barnen växer upp med samexistens som den naturliga tillvaron, i stället för den konflikt som råder mellan palestinier och judar i andra delar av landet.

Budskapet om fred och samexistens vill invånarna i Fredens Oas sprida till övriga delar av Israel och till resten av världen. Fredens Oas vill tjäna som förebild genom att dela med sig av sin kunskap och erfarenhet av konfliktlösningar.Läs mer om Skolan för Fred (på engelska) -https://www.sfpeace.org/ 

Ett vackert gästhem med 39 rum och café/matsal välkomnar gästande turister till byn. Läs mer om hotellet (på engelska)  https://wasns.org/hotel/ 

Centralt läge i landet. Fredens Oas ligger mellan Tel Aviv och Jerusalem och har en majestätisk utsikt från de Judeiska bergen över Ajalons Dal. Det tar bara 20 minuter med bil att komma till och från flygplatsen. Det centrala läget gör Fredens Oas till en idealisk bas för utflykter och resor över hela Israel. Härifrån går det lätt att ta sig till exempel till den märkliga stalaktitgrottan Soreq, de kända Bet Guvrin-grottorna och den filisteiska staden Ekron.

En av många vänföreningar världen över. Den svenska vänföreningen är en av de ca 12 vänföreningar i världen som stöder Fredens Oas. Vänföreningarnas uppgift är att sprida kunskap om byns verksamhet och att söka bidrag och samla in pengar till de olika utbildningsprojekten i byn.

Finansiering. Fredens Oas är en självständig kommun och inte anknuten till något politiskt parti eller rörelse. Verksamheten i byn stöds av de ca 12 vänföreningarna från olika länder. Grundskolan finansieras även med bidrag från stat, kommun och föräldrarnas terminsavgifter.  

Andliga seminarier. I Fredens Oas finns också ett andligt centrum - Doumiah Sakinah - där ordnas det seminarier i ämnen som berör religiösa frågor och fredsprocessen. Doumiah betyder tystnad, sakinah betyder lugn.